SÅ ER DET SVIKMØLLETID

100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN

Blæksprutten er død - Svikmøllen længe leve!

Torsdag 30-10-2014 kl: 19:26 af Jacob Ludvigsen

Svikmøllen – københavnsk
satirehæfte gennem 100 år

Siden året, hvor 1. verdenskrig udbrød, har Svikmøllen snurret som den årlige kavalkade med tekst og tegninger i skarp sauce. Selv om den beskæftiger sig med politikere og personager, der kendes over det ganske land, er den forankret i hovedstaden.
Nu er 100 års udgaven klar til julebordet, hvis man kan vente så længe, den udgives af Lindhardt & Ringhof i Vognmagergade. Derimod må man kigge langt efter Blæksprutten (grundlagt 1888) fra Gyldendal i Klareboderne, den er nemlig slået ihjel til stor fortrydelse og undren for såvel publikum som de involverede forfattere og illustratorer, hvoraf flere har søgt asyl hos Svikmøllen. Dermed har Svikmøllen en særlig forpligtelse til at sørge for, at pingers, politikeres og platuglers dårskab og dumhed i det forløbne år ikke går upåagtet hen.
Jubilæumsudgaven er i topform. Byens bedste tegnere - Bob Katzenelson, Peder Bundgaard, Jens Hage, Morten Ingemann, Lars Andersen, Peter Heydenreich, Peter M. Jensen, Pernille Mühlbach, Lars Ole Nejstgaard, Sune Watts, Ole Fick og Annette Carlsen - spidder pennene efter at have dyppet dem i vitriol. De nedrige tekster skyldes de verbale vaneforbrydere Solveig Gervin, Søren Anker Madsen, Karsten Hansen, Jan Monrad, Thomas Wivel og Jacob Ludvigsen, der han startede på Svikmøllen i 1978. Hæftet redigeres af Paul Schiøtt.
Svikmøllen er i øvrigt det sidste blad i København, hvor der må drikkes ved redaktionsmøderne. De foregår på Café Gammel Torv, også kendt som Huset ved det Grønne Træ, der har indrettet en særlig Svikmøllestue, dekoreret med forsider fra de forgangne 100 år. Her er andre også velkomne udenfor svikmøllernes arbejdstid.© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.