SKAL MENNESKET KAPITULERE TIL HAVETS ROVDYR?

Bevar fiskeriet - skyd sælerne

Denne artikel bringes i den kommende udgave af Svanekebladet. Den berører et alvorligt problem og varsler det endelige opgør med de skrivebordsromantikere, som alt for længe har dikteret dansk miljøpolitik. Svend Auken elskede de fiskeæderne Skarv, hans niece finder sælerne nuttede og vil blæse på følgerne for fiskeriet.

Onsdag 15-01-2014 kl: 21:02 af Jacob Ludvigsen

R200 Cometen er ved at forsvinde fra Svaneke Havn.
Et helt erhverv er på vej mod afgrunden til fordel for tvivlsomme naturfredningsinteresser.

Af Jacob Ludvigsen

Når det nye kommunale erhvervs-og beskæftigelsesudvalg træder sammen, må en af dets første opgaver være at tage stilling til, om ca. 27.000 gråsæler (et tal fra 2012; 40.000 har også været nævnt) fortsat skal underminere det bornholmske fiskerierhverv. Hvis der ikke træffes en beslutning om at tynde væsentligt ud i den vildt voksende bestand af grådige havdyr, tegner det dystert for øens fiskeri.
Claus Stenman Hansen har allerede sat Cometen R200 til salg og kan ikke længere forsyne os med havfrisk fisk fra kajen i Svaneke Havn. Hans økonomi er ved at være ødelagt.
Også Listed-fiskeren Steen Frandsen, R15Helle, har i Bornholms Tidende erklæret, at det ikke længere kan svare sig at bruge timer og brændstof på at lede efter områder, hvor sælerne endnu ikke hærger. Hans kone Helle skrev i efteråret et brev til miljøministeren, som aldrig har svaret.
Det anslås, at sælerne æder og skambider 135 tons torsk, sild og brisling hver dag. 50.000 tons om året. De ødelægger fiskernes fangstredskaber og smitter torskebestanden med orm.
Professor ved Københavns Universitet, Kurt Buchmann, der bor i Svaneke, går ind for en kraftig regulering af sælerne. Tilsvarende er der en gryende fornemmelse på Christiansborg for, at der må gribes ind. Fiskeriordførerne for Socialdemokraterne, Venstre og Det Radikale Venstre giver i Politiken (5. januar) udtryk for, at der må gøres noget, om end socialdemokraten Bjarne Laustsen forhaler en afgørelse ved at kræve ”nærmere undersøgelser”. Det burde ikke være nødvendigt. Eksperterne fra Danmarks Tekniske Universitet Aqua bekræfter de faktiske forhold. 15 års erfaringer med andre fangstredskaber har ikke givet de svenske fiskere bedre fangstmuligheder.
Miljøminister Ida Auken fra SF vil ikke høre tale om, at de fredede sæler, der er under ”international beskyttelse”, skal skydes. Men disse fredningsbestemmelser stammer fra 1967, hvor antallet var langt lavere, og hun må derfor være realistisk og om nødvendigt opsige den forældede aftale.

Lad os undgå sæltægt

Formanden for erhvervs- og beskæftigelsesudvalget, Steen Colberg Jensen, har ansvar for, at Bornholm fortsat har erhvervsfiskere, og derfor må han sætte punktet øverst på dagsordenen og sammen med borgmester Winni Grosbøll sørge for, at nødråbet bliver forstået i regering og folketing.
Organiseret og civiliseret sæljagt er klart at foretrække for selvtægt, og fiskere er ikke storvildtjægere.
Formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Thomas Thomsen, har stillet det klart op: Skal vi have sæler eller fiskere?
Det ville gavne Danmarks Naturfredningsforenings afdeling på Bornholm, hvis den tog fiskernes parti og erkendte, at sælmængden er gået over gevind.

Rædselsberetning fra
Christiansøs sidste fisker

Udviklingen er så alarmerende, at den sidste fisker har forladt Christiansø. R252 Ramona ligger nu i Svaneke Havn.
I september 2012 udtalte fiskeskipper Henrik Dahl Frithiof sig til internetavisen FiskerForum.com:
”Fiskeri indenfor ti sømil kan ikke betale sig, er næsten den ubegribelige, men desværre kedelige kendsgerning, som kystfisker Henrik Dahl Frithiof på sin knap 10 meter lange garn og krogbåd R252 Ramona fra Christiansø, kan konstatere overfor FiskerForum.
Det er både med et tungt og blødende hjerte at man som fisker desværre kun magtesløs kan se på, at fiskeriet omkring Bornholm og Christiansø, nærmest er forsvundet.

Ikke kun når man tænker på tidligere tiders fiskeri, men også når man kun går små 4 år tilbage i tiden, til tiden før sælerne kom til Christiansø. ”Vi havde noget af det bedste fiskeri i hele kongeriet Danmark. Den tid er slut nu med sælernes indtog,” konstaterer en slukøret fisker.

”Jeg fiskede i foråret 23 – 24 sømil ude sydvest for Christiansø ved de syv vrag, som vi i daglig tale kalder ”den lille kirkegård”. Jeg havde på første dagen 180 kasser torsk og anden dag lidt færre kasser ca. 70 kasser. Men på tredje dagen var det slut, der havde sælerne sporet sig ind på vragene og havde både spist eller jaget alle torsk væk.”

Skipper Henrik Dahl Frithiof fortæller ligeledes, ”I et af garnene var det helt tydeligt at sælerne kun var gået efter de store torsk. Jeg hev ind og de første 3 store torsk var bidt, mens de næste to mindre torsk havde sælerne ikke rørt, men så var de næste 4 store torsk ligeledes skambidt, og sådan fortsatte det garnet igennem.”

”Man siger godt nok at sælerne kun spiser mellem 3 – 5 kg fisk pr. dag, men når de så endelig spiser, tager de ikke hele fisken. I de fleste tilfælde går de kun efter leveren på fisken, derfor er antallet af fisk, der må lade livet for en sæl, meget større end man sikkert tror,” fortæller Henrik Dahl Frithiof videre. ”Jeg har selv med egne øjne set torsk taget på 100 meters dybde, hvor torsken kun havde et lille hul på størrelse med en flad femmer, hvor igennem leveren var taget af sæl”

”Sælerne spiser jo ikke hele torsken når de tager dem fra garnene, nej de tager kun ca. 30% af fisken, skrog og hoved hænger tilbage efter de har været der. Man bliver alligevel lidt imponeret over deres evne til at pille kødet af en torsk, der helt er viklet ind i garn. På trods af dette kan de alligevel komme til kødet, og åbenbart uden de store problemer, for jeg har aldrig fanget en sæl i garnene,” beretter Christiansø fiskeren videre om sælerne.

”Vi har prøvet alt, lige fra sirener, der med en høj lyd skulle skræmme sælerne væk, 14 dage efter havde de vænnet sig til lyden og var tilbage igen. Men et er sikkert, dette her er en overlevelseskamp mellem sælerne og os fiskere, kommer der ikke snart en løsning på sælerne, kan vi ligeså godt lægge op alle mand, for der er ikke fugls føde tilbage i erhvervet længere,” slutter en frustreret fisker Henrik Dahl Frithiof fra Christiansø.
© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.