E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
EFTERTRYK
Kapitalens kannibalisme

Hvad sker der, når Jyllands-Posten etablerer en digital konkurrent til sig selv? Læs klummen i Kristeligt Dagblad 31. oktober 2014.

Torsdag 30-10-2014 kl: 19:07 af Jacob Ludvigsen     
AF JACOB LUDVIGSEN

Hurtige handelsnyheder er penge værd. Børskurser og varenoteringer kunne med lynets hast sendes over store afstande, da den elektriske telegraf opstod for 150 år siden, og det forandrede forretningslivet. Digital distribution giver det ultimative forspring.
I sidste uge lancerede bladhuset JP/Politiken finans.dk, der varsler ”kontante nyheder om erhverv, økonomi og politik, dybdeborende journalistik og indsigt hele døgnet på alle mobile platforme”. Selv 24.12. kl. 18 vil man kunne blive bombarderet.
Reelt er det portalen epn.dk (erhverv på nettet), der er blevet iklædt nye gevandter, hvilket kun kan skyldes svag gennemslagskraft; i forvejen udgiver bladhuset FinansWatch. Dets fremtid kendes ikke.
Bortset fra et tilbud om 40 dages gratis adgang er finans.dk ikke for gratister. Et års abonnement koster 3.448 kr., altså næsten lige så meget som morgenpapiret Jyllands-Posten, hvis erhvervsredaktion er blevet styrket med 20 medarbejdere. Ganske vist vil kun de færreste kunder skulle betale af egen tegnebog, men man kan forestille sig den pertentlige økonomichef, der finder det utilstedeligt, at virksomheden skal bekoste såvel den trykte avis med dens lyserøde erhvervssektion som det digitale finans-kukur. Udover den ekstra omkostning skal de ansatte også bruge arbejdstid på både at orientere sig i papirudgaven og uafladeligt blive forstyrret på skærmen af breaking news om finansens storhed og fald.
Hvad skal man så vælge? Morgenavisen Jyllands-Posten først og fremmest en hovedsektion med reportage, debat og hvad der ellers skal til, og selv om finans.dk lokker med ”livsstil og kultur” til ”hele mennesker”, kan det næppe opveje hovedavisens kvaliteter, og finans.dk er ikke for hele familien. Dilemmat afspejles i en kompromismættet reklametekst: ”Vi ved imidlertid godt, at du som abonnent på Jyllands-Posten gerne læser dine artikler i den avis, der har andre fordele, end de digitale medier kan levere. Derfor indebærer skabelsen af Finans også et varigt løft i den journalistiske standard, vi stræber efter at præsentere i Jyllands-Postens erhvervssektion”.
Bladhuset håber at kunne sælge begge produkter, men der anes en overhængende fare for kapitalkommunikationens kannibalisering, som vil ramme Jyllands-Postens position som landets næststørste betalingsavis.
Disse risici er naturligvis regnet grundigt igennem i direktionskontoret på Rådhuspladsen. Analytikere har opstiller prognoser over den forventede køberadfærd, budgetter med variable faktorer er omsat til grafer, og den redaktionelle strategi er lagt behændigt til rette. Men det er altid vanskeligt at spå om markedets virkelighed. Der vil være en risiko for, at antallet af kunder til finans.dk er skuffende lille, og at de investerede millioner forsvinder i intetheden trods salgsfremstød. Man kan næsten høre for sig, hvordan telefonsælgerne trænes: ”Finans er et dansk medie med globalt perspektiv!”.
Dagbladet Børsen opruster med Play, en kommende on demand tv-station til ”nyhedshungrende private investorer”, der for et par uger siden søgte holdspillere og ildsjæle – ”vores brækjern er troværdighed, kant og underholdning”.
Magtkampen om medier og mammon foregår fjernt fra denne avis, hvor værdipapirpolemik ville virke vederstyggelig.

Jacob Ludvigsen er forfatter, journalist og reklamemand. Hver anden fredag skriver han på denne plads om trykte medier.


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- NYT STORVÆRK OM SMÅ SKARPE
- 100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN
- ALTINGETS NYE MAGASIN
- Kapitalens kannibalisme
- Danmarks største dagblad er vederlagsfrit
- Den socialdemokratiske giraf
- ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING
- GODT STOF
- Nyt lys over mørke sider af Bornholms historie
- Øl i telefonen
- Bevar fiskeriet - skyd sælerne
- Fodbold med fladøl, finans, fup og fiduser
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360