E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
EFTERTRYK
ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING

7. februar - Ny klumme om trykte medier i Kristeligt Dagblad af Jacob Ludvigsen, der sætter søgelys på de ideologiske tilpasninger, der har præget dagbladet Politiken.

Lørdag 15-03-2014 kl: 18:03 af Jacob Ludvigsen     Han gik så grueligt meget igennem og var også selv grusom, nu er han den bedst sælgende digter og millionær, og han har udover Bogforums debutantpris modtaget Weekendavisens og Politikens litteraturpriser. Den, som har, ham skal der gives, og han skal få overflod (Matthæus 13,12 og Lukas 19,26). Men ikke nok med, at ”vores darling-digter” (Politiken) Yahya Hassan blev en smuk brun svane i andedammen, han fik også afgørende indflydelse på dagbladet Politikens selvforståelse – og hele eventyret foregik på tryk. Hverken elektriske eller elektroniske medier ville kunne have rejst en tilsvarende voldsom debat.
Da Politiken udkom første gang i 1884, erklærede den sig som ”organet for den højeste oplysning af det danske folk”. Hvis pæne mennesker samordnede deres synspunkter med oplysningen fra Rådhuspladsen i København, havde de intet at frygte i deres omgangskreds. De vidste, hvem der var venner og fjender. Blandt de onde var Morgenavisen Jyllands-Posten og Flemming Rose, Kurt Westergaard, Lars Hedegaard, Søren Krarup og Pia Kjærsgaard.
Højdepunktet blev nået i februar 2010, da chefredaktør Tøger Seidenfaden (fred være med hans sjæl) i London mødtes med den saudiarabiske advokat Faisal Yamani for at give 94.423 efterkommere af profeten Muhammed en undskyldning for den krænkelse, som Politikens genoptryk af tegningerne havde forvoldt. Den optimistiske advokat havde stævnet 11 danske dagblade, men kun Politiken tog truslen alvorligt, og forhenværende Uffe Ellemann-Jensen var ene om at komplimentere bodsgangen.
Salig Seidenfaden havde som ansvarshavende redaktør næppe accepteret tonen i den ledende artikel, hvormed hans efterfølger Bo Lidegaard kaldte til selvransagelse:
”Hvordan afgrænser vi hvem, der kan rejse ind i Danmark og blive her? Spørgsmålet gælder asylpolitikken, kvoteflygtninge, familiesammenføring, 24-års regel og tilknytningskrav, og det rummer en række pinagtige moralske og etiske valg… Hvordan tackler vi den trussel om fysisk vold, der udgår fra et lille mindretal i visse dele af indvandrersamfundet mod enhver, der tager et opgør med muslimsk religiøs dogmatik?... Hvad stiller det tolerante flertal op med det intolerante mindretal?”. (1.11.2013).
Manifestet satte skub i en serie artikler om Politiken-segmentets fjendebilleder; da det næsten var blevet for meget, fik fortidens darling-digter, Klaus Th. Rifbjerg ordet og kunne fastslå, at Hassans oprør blot er et klassisk faderopgør og tilføjede som hilsen til de onde, der havde taget Hassan til sig: ”Rend mig i Pedersen”.
Polemikken kulminerede, da Svenska Dagbladet bad Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen forklare Hassans budskab. Han blev stemplet som racist af litteraturkritiker Elise Karlsson (14.1.). I Sverige er kritik af indvandrermiljøer tabu. Politiken skælvede og var tavs i en uge.
Nu er Hassan sat på hold, der blændes op for nye emner. Politikens tophistorie søndag 1.2.:
Savnes: Mere
disciplin ogs
straf i skolen
Jyllands-Postens forside samme dag:
Danskerne
er tilfredse
med folke-
skolen.


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- NYT STORVÆRK OM SMÅ SKARPE
- 100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN
- ALTINGETS NYE MAGASIN
- Kapitalens kannibalisme
- Danmarks største dagblad er vederlagsfrit
- Den socialdemokratiske giraf
- ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING
- GODT STOF
- Nyt lys over mørke sider af Bornholms historie
- Øl i telefonen
- Bevar fiskeriet - skyd sælerne
- Fodbold med fladøl, finans, fup og fiduser
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360