E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
NUTTEDE NATURDYR
ULVEPESTEN ØNSKES UDBREDT I DANMARK

Naturfunktionærer, der fra deres skriveborde mener at have ret til at dirigere det åbne land, savler ved tanken om fritløbende rovdyr

Fredag 22-02-2013 kl: 11:00 af Jacob Ludvigsen     

Bragt i Brygget Her januar 2013Af Jacob LudvigsenDanmarks Naturfredningsforening. Naturstyrelsen. Danmarks Naturhistoriske Museum. I disse tre foretagender sidder idealister, der lever af at servicere naturen, for den skal ikke bare passe sig selv, og vi skal passe godt på den. Når fiskerierhvervet klager over, at en vildt voksende bestand af sæler æder så mange fisk, at der ikke er noget til fiskerne, så er det bare ærgerligt, men Danmark er et nobelt land, der overholder sælkonventionerne.

På Bornholm er der brugt en formue på at indhegne et større skovareal og indfange syv polske bisonokser til at rende rundt og spille naturlige. Ganske vist har der næppe været bisonokser på Bornholm i de sidste 15.000 år, men arten anses for truet og fortjener derfor trygge omgivelser. Skovens gæster skal være heldige for at få et glimt af de vældige dyr, og de skal ikke regne med spidstegt bornholmerbison på spisekortet.

Seneste påfund er import af ulve. Opmuntret af en tysk ulv, der forvildede sig til Thy og døde af ulvekræft, er natur-manipulatorerne begyndt at fable om, at det kunne være spændende at slippe dette rovdyr løs 200 år efter, at den sidste Canis Lupus blev skudt ved Skive.

”De fleste danskere mener, at man skal passe på løverne i Afrika og tigerne i Indien. Jeg synes, at et rigt land som Danmark burde kunne finde plads til et stort rovdyr, siger Mogens Trolle, zoolog ved Danmarks Naturhistoriske Museum.

Lammet må lide

for vildskaben

Også biolog Bo Håkansson fra Naturfredningsforeningen er begejstret: ”Ulven er det ultimative symbol på rigtig vild natur. Den vil lukke et hul, som der er i dag og udfylde en vigtig rolle i den danske natur”. Han mener ikke, at ulve er farlige for mennesker. ”Men det er klart, at hvis der står en kalv eller et lam ude på marken, så snupper ulven det. Det løser man i Tyskland ved at give erstatning til folk, der mister deres dyr på grund af ulve. På den måde er alle med til at betalefor, at man har en rigtig vild natur”. Se, det er sand solidaritet i et af verdens aller-aller rigeste lande. Hans natursyn kan man jo diskutere, når en salgsmedarbejder fra Naturfrednings­foreningen næste gang ringer midt i aftensmaden for at tegne et medlemskab.

Ulvekontoret arbejder

I Naturstyrelsen er kontorchef Ole Markussen også optimistisk; han mener, at de velvoksne vovser vil slikke sig om munden og gå til biddet, når de møder et rådyr. En lille ulveflok behøver kun omkring 100 kvadratkilometer at strejfe om på, og de fem-seks firbenede venner skal ikke traumatiseres af hegn. Nu vil kontorchefen og dermed Miljøministeriet foretage en nærmere analyse af ulvens fremtidsmuligheder. Borgerne betaler.

Kontorchef – ja, lige netop. Bag et beskyttet skrivebord sidder en embedsmand og tænker på de bevillinger, der kan afsættes til vurdering af mulighederne for at invitere Rødhættes overmand på kost og logi. At Danmarks Jægerforbund tvivler på, at beboere i såvel yderområder som bymæssige bebyggelser vil føle sig trygge, når krabaten hærger, er udtryk for en snæver tankegang og ærgrelse over, at det vil medføre bødestraf og inddragelse af jagttegn at skyde en ulv – hvilket ellers var en dyd i 1813.

De findes løveparker i Danmark, men det er en kedelig holdning, at de skal spærres inde. Et mildere klima kan rumme frie løver, som da Danmark havde subtropisk klima for 100.000 år siden. Og hvorfor ikke slippe ægte krokodiller løs i Gudenåen?
© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- ULVEPESTEN ØNSKES UDBREDT I DANMARK
- AT ØNSKE EN Ø
- STATEN DIKTERER DIT FORBRUG
- Flyvende bryghus
- vil du være venlig at komme ind på dit kontor
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360