E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
BRYGGET HER
AT ØNSKE EN Ø

Nyd en skumskænket kommentar fra bladet, der ellers kun kan læses på bryggerierne Sct. Clemens i Aarhus, Apollo i København, Bryggeriet Herning og Flakhaven i Odense.

Søndag 21-10-2012 kl: 22:49 af Jacob Ludvigsen     

At ønske en ø, hvor
man kan leve og dø

Af Jacob Ludvigsen

Kunne det ikke være dejligt at blive sit eget livs præsident, konge eller kejser? Man kan erstatte havelågen med en grænsebom og forlange, at skraldemanden skal vise pas, men mere end latterliggørelse i lokalavisen opnår man næppe. Mere konsekvent vil det være at anskaffe sin egen ø. Hvis den skal være nogenlunde beboelig, skal man regne med en udgift på 6-700 millioner kroner.
Grundlæggeren af it-giganten Oracle med 115.000 ansatte, den 68-årige Larry Ellison, har for 3 milliarder kroner erhvervet Lanai, der med sine 365 kvadratkilometer er den sjettestørste i øgruppen Hawaii. De 3.150 indbyggere venter med spænding på, hvad stormogulen finder på. I mange år var Lanai verdens største ananasplantage, siden blev turisme et bærende erhverv med to store hoteller. Prisen for en suite starter ved 1.100 dollars.
Ellison oprettede sit firma i 1977 med et indskud på 200 dollars; nu rummer Oracles pengetank 176 milliarder kroner i kontanter og værdipapirer. Hans personlige formue anslås til 235 milliarder kroner. Det vil således ikke være et problem for ham at etablere et privat bryggeri, så han kan byde sine kapsejlervenner på et krus skumskænket fadøl.
Cave Cay i Bahamas koster kun knap 700 millioner kroner. Udsigten er fremragende, og man får strandhytter og en lille flyveplads med i købet. Hvis det også er for dyrt, kan man for under en halv million kroner vælge Eilean an Seamraig med støvregn og klipper ud for den nordskotske kyst. Medbring selv civilisation.
Handelsmanden Farhar Vladi i Hamburg er specialist i køb og salg af små øer og har 120 styk i 22 lande på lagerlisten. Han siger til det britiske ugemagasin The Economist, at markedet er blevet ustabilt. Kun de mest komfortable og derfor dyreste holder prisen. Stjerner som Johnny Depp, Celine Dion og Diana Ross har sikret sig sådanne fristeder.
De mindre veludstyrede øer betragtes ikke længere som gode investeringer. Om en Panama-ø fortæller Vladi, at han solgte den for 100.000 dollars i 2003, og at ejeren fem år senere fik 3 millioner dollars for den. Men det var før finanskrisen. Ud for Floridas kyst er en træbevokset ø nedsat til 260.000 dollars, skønt den er vurderet til 1,6 millioner dollars.
Når den første begejstring over at være blevet indehaver af sin egen ø har lagt sig, begynder problemerne at tårne sig op. Hvis der ikke er mulighed for at bore en brønd, er man tvunget sig at anskaffe sig et anlæg til afsaltning af havvand, og det kan let løbe op i 400.000 kr. Man får også brug for personale til at passe parken og vogte værdierne. Skuespilleren Mel Gibson måtte skille sig af med sit tropeparadis, da fjendtlige indfødte plyndrede det og gjorde situationen usikker. Kollegaen Nicolas Cage følte sig så truet af farlige leguaner – øgler, der kan bliver op til to meter lange – at han ikke længere turde bo på sin selvejer-ø. Man kan også risikere, at ens domæne bliver oversvømmet. Eller at det tilhører en eller anden stat, hvis skatteopkrævere en dag kommer sejlende.
”Jeg vil leve, jeg vil dø, på min lysegrønne ø”, sang Olga Svendsen i 1928 på Nørrebros Teater og 30 år senere Clara Østø i filmen ”Styrmand Karlsens Flammer”. Måske er man bedre tjent med et weekendophold på Samsø fremfor at blive sit eget livs guvernør.


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- ULVEPESTEN ØNSKES UDBREDT I DANMARK
- AT ØNSKE EN Ø
- STATEN DIKTERER DIT FORBRUG
- Flyvende bryghus
- vil du være venlig at komme ind på dit kontor
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360