E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
HVORFOR HEDDER DET EN BOG?
Få forklaringen her

Mikro-kulturkronik fra Københavneravisens nye bogtillæg

Fredag 28-09-2012 kl: 08:23 af Jacob Ludvigsen     

AF JACOB LUDVIGSEN

Ordenes oprindelse er en videnskab for sig, den kaldes etymologi. Ordet BOG er ældgammelt og afledt af BØG. Det stammer fra en tid, hvor man skrev på plader af bøgetræ. Ordbog over det Danske Sprog, der i 28 bind fylder halvanden meter på reolen og blev udgivet af Gyldendal fra 1919 til 1956, kan erhverves antikvarisk for mellem 3.000 og 10.000 kr. Indholdet kan hentes gratis på internettet; her gives den enkle forklaring på ordet BOG. Tjek sproget.dk.
Intet nutidsmenneske kunne drømme om at bestille en stak – sikkert kostbare - bøgeplader hos en snedker for at skrive på dem. Da Johann Gutenberg i Mainz oprettede sit bogtrykkeri i 1450, var det en teknisk revolution; for første gang kunne man ved hjælp af løse bogstaver bygge en bogside og trykke den på papir i mange eksemplarer. Indtil da blev alt kopieret med fjerpen og blæk. Gutenberg gik desværre fallit, men hans navn vil for altid lyse i den europæiske kulturhistorie.
Modeordet paradigmeskift kan oversættes med markant ændring af en opfattelse eller praksis. Digitalisering er utvivlsomt den største forandring gennem 5-600 år. Dels er de løse typer kørt på lossepladsen, dels er det muligt at fremstille papirløse bøger til læsning på en skærm. Nu raser diskussionen om den trykte bogs fremtid.
Københavneravisen findes på nettet, men ville intet være værd uden papirudgaven. Tilgængeligheden, bekvemmeligheden og stofligheden er afgørende kvaliteter, som også i fremtiden, hvor længe den så end måtte være, spiller en afgørende rolle for publicister, journalister og læsere. Og læserne bestemmer. Hvis alle en dag foretrækker den elektroniske version, vil udgiverne rette sig efter det eller bukke under.
Netop fordi flere dagblade synes at have nedprioriteret bogstoffet, har Københavneravisen besluttet at gøre det modsatte. Vi planter hermed et bogtræ, der som alle andre træer begynder i det små og gradvist vokser sig store og stærke. Vi ved, at vores læsere vil værdsætte nyheder om bøger og bogfolk på papir og glæde sig over træets grønne blade.
JACOB LUDVIGSEN


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- NYT STORVÆRK OM SMÅ SKARPE
- 100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN
- ALTINGETS NYE MAGASIN
- Kapitalens kannibalisme
- Danmarks største dagblad er vederlagsfrit
- Den socialdemokratiske giraf
- ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING
- GODT STOF
- Nyt lys over mørke sider af Bornholms historie
- Øl i telefonen
- Bevar fiskeriet - skyd sælerne
- Fodbold med fladøl, finans, fup og fiduser
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360