E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
AFHOLDSBLADETS GENOPSTANDELSE
POLITIKEN OG MISSIONÆRERNE HÅND I HÅND

Inden kampagnen mod salt, der netop er startet, brugte Politiken læsernes sommetid på at agitere mod middelklassens drikkeri - til sandsynlig fortrydelse for den kommercielle afdeling i bladhuset jamrede de over, at alkoholannoncer endnu ikke er forbudt på samme måde som tobaksreklame.

Mandag 10-09-2012 kl: 13:46 af Jacob Ludvigsen     

Markedsføring 8 – 2012

Finurligt talt

Fra Rød Aalborg
til død Aalborg

AF JACOB LUDVIGSEN

Afholdsdagbladet blev grundlagt af agitatoren Lars Larsen-Ledet (1881-1958) i 1906, og han redigerede det frem til lukningen i 1939. Han fortsatte stædigt med Afholdsbladet frem til 1947 og skrev ti bind erindringer. Siden er det gået tilbage for bevægelsen. Der findes ikke længere tørlagte kommuner eller afholdshoteller, og den sidste fanebærer synes at være den ukuelige læserbrevsskribent Henning Sørensen, Villa Pax i Grenaa.
I den sommer, der nu er gået på hæld, har dagbladet Politiken overtaget rollen som fortaler for restriktioner i folkesundhedens navn. Selv tilsyneladende uskyldige vinklubber er blevet stemplet som arnesteder for alkoholisme, alt sammen underbygget af den kreds af eksperter, som lever af at anbefale begrænsninger, prisforhøjelser, stigmatisering af den fordrukne middelklasse samt forbud mod reklamer for øl, vin og spiritus.
Nødtørftigt dækket af den objektive journalistiks klædebon jamrede Politiken over faneflugt hos SF og Socialdemokraterne. Tidligere var deres sundhedsordførere helt vilde med at bandlyse markedsføring af drikkevarer, men nu er ”et alkoholreklameforbud slet ikke på tapetet i regeringskontorerne”, sukkede de engagerede journalister.
At Alkoholreklamenævnet eksisterer, er tilsyneladende ikke nok for godhedens penneførere. Det er ellers en sober komité, som maner branchen til selvdisciplin og afsiger kendelser, der irettesætter bl.a. Carlsberg. Nævnet er sammensat af Forbrugerrådet, Bryggeriforeningen, Dansk Erhverv, Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening (DRRB),
De Samvirkende Købmænd (DSK), Foreningen af Danske Spiritusfabrikanter, HORESTA, Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (V.S.O.D.) Forbrugerstyrelsen har fast observatørstatus i nævnet.
I mere end ti år har denne brede kreds behandlet en lang række klager, som man nemt og bekvemt kan erkyndige sig om på nævnets hjemmeside. Her bemærker man, at det sjældent er hin enkelte forbruger, der føler sig krænket; næsten alle sager rejses af et organ, der betegner sig som Alkoholpolitisk Landsråd. Det består af Baptisternes Afholdsmission (BAM), Blå Kors Danmark,
Danmarks Afholdsforening, Det Blaa Baand (ikke pulversuppen, red.), Frelsens Hær, IOGT – Danmark, Landsorganisationen for Familieklubber i Danmark og Metodistkirkens Råd for Folkesundhed. Herfra gjalder forbudsbasunerne, velvilligt forstærket af nutidens afholdsdagblad.
Da den såkaldte forebyggelseskommission senest stillede krav om, at alkoholannoncering skulle udryddes på linje med tobaksreklame, måtte den ganske vist erkende, at der hersker tvivl om reklamens magt, når det gælder om at styrke forbruget. Annonceringen kan introducere nye produkter eller flytte markedsandele, men også det falder renselsesfolkene for brystet. Hvis de ikke kan få deres vilje, forlanger de højere priser og vanskeligere tilgængelighed. For eksempel kan der blive stillet krav om, at butikkerne skal fjerne flaskerne fra gulvet og bure dem inde i et skab, således som det er tilfældet med cigaretter i Norge. Den nye rygelov anses ikke for vidtgående nok af fanatikerne; de socialdemokratiske kernevælgeres værtshuse under 40 kvadratmeter blev dog skånet i denne omgang.
Vi mangler bare, at Politiken bevilger sine medarbejdere en udflugt til Malmø, hvor de kan forarge sig over Vin- og Spritmonopolets tøjlesløse butiksindretning. Ganske vist er det statskontrolleret handel, men hvor man for 50 år siden skulle medbringe sin Motbok og lade skrankepaven notere ens indkøb, kan man i dag færdes frit i oplyste og veldekorerede lokaler og tage, hvad man skal bruge. Tilmed kan man i svensk presse finde vinannoncer, forsynet med en advarsel i stil med den, der kendes fra cigaretpakker.
Når vi nu har bevæget os over Øresund, er det værd at bemærke, at kapitalfonden Ratos AB via Arcus-Gruppen A/S for 776 mio. kr. har erhvervet de mærker, som engang tilhørte De Danske Spritfabrikker. I en periode har disse brændevinsklenodier været ejet af franske Pernod-Ricard, nu er Gammel Dansk, Rød Aalborg, Brøndums Akvavit m.fl. på nordiske finanshænder. Salget af disse flydende stimulanser er for nedadgående, hvad der må glæde Det Radikale Venstre, som i 1917 fik syvdoblet afgiften på ”den fattige mands snaps”. Ratos og Argus vil øge den internationale udbredelse af disse mærkevarer, hvilket kan siges at være en udfordring; Gammel Dansk må omdefineres til en helsebringende urteeliksir, hvis kineserne skal drikke den.
Hvis Politiken, der selv sælger bordvine og bringer anmeldelser af og annoncer for disse dræbersafter, får held til at stramme grebet om de våde varer, kan Rød Aalborg en dag afgå ved døden. Planen er jo, at det skal gøres socialt uacceptabelt at drikke, og så står den på hyldebærsaft til spegesilden. Den dag kan oprinde, da vi som borgere i et forbudsforegangsland er nødt til at indsmugle sprit fra Sverige.
Da vand på flaske allerede anses for at være en trussel mod miljøet, mens sukkersodavand hænges ud som en diabetesbombe, er der snart kun det fra hanen tilbage, og da der på grund af giftudsivning lukkes 100 vandboringer om året, kan det blive svært at slukke sin tørst. Mælk findes, javist. Ønsker herren økologisk kærne, skummet eller let fra Aalborg til det kolde bord?
Larsen-Ledet ville have leet.


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- PAS PÅ MED AT PISSE PÅ PRINT
- TO IDIOTER VILLE SKADE LEGO
- POLITIKEN OG MISSIONÆRERNE HÅND I HÅND
- 777 gratis ord om Vistaprint
- Fortæl folket om fordelene ved fri foretagsomhed
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360