E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
WAKE-UP CALL
Det er så synd for de dovne

I den kommende udgave af BRYGGET HER svinges svøben over en tendens i tiden.

Torsdag 16-08-2012 kl: 13:13 af Jacob Ludvigsen     

Brygget Her – august 2012


Den vanskelige kunst
at stå op om morgenen

AF JACOB LUDVIGSEN

”Man skal huske på, at mange af de her unge ikke kan overskue at stå op om morgenen”, udtaler en pædagogisk konsulent i forbindelse med et forslag om, at yngre kriminelle skal kunne slippe for spjældet, hvis de tager en uddannelse.
En hovedårsag til, at det kan være svært at forlade den varme dyne, er ganske enkelt, at man er kommet for sent i seng, fordi man lever om natten. Det er åbenbart noget, samfundet skal respektere, selv om det skyldes dårlig opdragelse og tvivlsomme vaner.
For et beløb, der svarer til en stor fadøl, kan man købe et vækkeur. Ganske vist er det et brutalt apparat, som flår den sovende ud af drømmenes fagre rige, men det bliver ved med at ringe eller brumme, indtil man afbryder klokken – og så skal man altså op, gøre sig i stand, pakke sin taske, spise morgenmad og se at komme ud af døren. Nogle når endda at læse deres avis, men det er for meget forlangt; man skal også erindre, at hver fjerde elev knap kan læse og skrive, når han forlader folkeskolen.
Man kan jo heller ikke lære noget, når man ikke orker at bevæge sit luxuslegeme hen på en undervisningsanstalt. Derfor bevilgede Ministeriet for Børn og Unge sidste år 15.000.000 kr. til en kampagne, hvor hovedelementet var afsendelse af en SMS til drønnerten, et wake-up call. Søde lille ven, vil du ikke godt være rar at stå op og gå i skole? Nusse-pusse-pylre. Om denne kraftige investering har givet udbytte er uvist; hvis succesraten var høj, ville ministeriets presseafdeling have fejret det. Undskyldningen for manglende resultater vil sikkert være, at der er ”skabt debat”, og at det var formålet.
Debat? Man kan ikke debattere, om pjækkesyge er godt eller skidt. I en debat kan man være for eller imod, og ingen kan da forfægte retten til at blive væk fra undervisningen. For et halvt hundrede år siden stod der i skolernes ordensregler, at forældrene ville blive pålagt en mulkt (bøde), dersom børnene ikke mødte. Det blev endda forlangt, at de skulle være udhvilede, renvaskede og velforberedte. Har man hørt magen? Så ond var ”den sorte skole”, at den slet ikke tog hensyn til dagdrivere og døgenigte og deres individuelle livsformer. Dovenskab er ikke noget nyt.
Undskyld, hvis det virker hårdhjertet. Vi skal tage hensyn til de socialt udsatte (og indsatte), og vi skal hjælpe dem med at blive lykkelige borgere, der selv kan være noget for andre. Lykkes det ikke første gang, så prøver vi igen, og man skal ikke underkende det beskæftigelsesmæssige element i denne vedvarende kamp for at bringe unge på ret køl. En hærskare af behandlere og specialpædagoger lever af andres elendighed, og hvis alle blev flinke og velopdragne, måtte de se sig om efter anden beskæftigelse. Ikke at det skal antydes, at de fastholder ofrene i deres roller, men uden tabere ville hjælperne ikke være vindere.
Det koster milliarder i spildt undervisning og offentlig forsørgelse, at en tusindtallig skare ikke gider gøre sig umage, og på et tidspunkt brister tålmodigheden.
Sandsynligheden taler for, at du, der læser disse linjer, kunne overskue at stå op i morges. Ellers ville du stadig snorke, og så havde du ikke mulighed for at nyde en velfortjent skumskænket her på stedet.


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- NYT STORVÆRK OM SMÅ SKARPE
- 100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN
- ALTINGETS NYE MAGASIN
- Kapitalens kannibalisme
- Danmarks største dagblad er vederlagsfrit
- Den socialdemokratiske giraf
- ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING
- GODT STOF
- Nyt lys over mørke sider af Bornholms historie
- Øl i telefonen
- Bevar fiskeriet - skyd sælerne
- Fodbold med fladøl, finans, fup og fiduser

Overskrift:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets nummer og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .

Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360