E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
KULTUNAUT OM CHRISTIANSØ-BOGEN
**** Fire Stjerner

Blot en af de positive anmeldelser af bognyheden "Christiansø - fæstning og fristed" af Jacob Ludvigsen

Mandag 25-06-2012 kl: 11:10 af Jacob Ludvigsen     

****
Dina Amlund giver fire stjerner til

CHRISTIANSØ - FÆSTNING OG FRISTAD


En informationsrig bog om Danmarks allerøstligste og måske også allersmukkeste sted.
Christiansø: Fæstning og fristed er absolut et bekendtskab værd, hvis man påtænker en rejse til kongerigets østligste klippeskær eller hvis man som undertegnede ikke kan få nok af bornholmeri af enhver art.

Jacob Ludvigsen har skrevet en let og elegant - og tiltider ganske poetisk bog om det, der kaldes Ertholmene, Christiansø og bare Øen. Den kvadratiske bog, som er for stor til at have med i lommen, men vil passe i mange tasker - er overskueligt delt op. Først en halv snes siders fakta om de isolerede og alligevel velbesøgte øer. Der er bl.a. et skema over indbyggertallet gennem de sidste 300 år, og information om nutidig transport til øen og overnatningsmuligheder.

Derefter følger knap 100 sider med en kronologisk forælling om de små klippeøer fra før Christian og Frederik navngav stedet, gennem forskellige krigstider, til i dag, hvor Christiansø er en - næsten - helt almindelig lille landsby med zumba om mandagen og traditionsrige juletræsballer.

Christiansø: Fæstning og fristed er en kærlighedserklæring fra Ludvigsen til de smukke ø-klatter i Østersøen. En kærlighedserklæring, som alle interesserede kan tage del i, som det nu passer dem. F.eks. måtte undertegnede stå lidt af, når en romantiseret fædrelandskærlighed greb om forfatterens pen og blev til en næsten pompøs lovsang af både demokratiforkæmperen Dr. Dampe og det morsomme i, at Christiansø med sine alternative skatteregler, er et sidste levn af den hedengangne enevældige kongemagt.

Til gengæld kan man mæske sig i herlige beskrivelser som f.eks. den om sørejsen fra Gudhjem: "Man er i elementernes vold og kan ikke lige sejle ind til siden, de mindre søstærke frygter skvulp og skumsprøjt og priser den skyfri himmel, når den nådigt lader sejladsen foregå i bliden bør, men brusende bølger og skrigende måger er sundt for den, der tåler havets luner."

Et andet emne i bogen, som nok kan dele vandene en anelse, er Ludvigsens ærgrerlse over, at Christiansø ikke længere er den kunstnerkoloni, som den var i de gode gamle dage - og at det nok må skyldes de nysgerrige og næsvise turister, der ikke kan dy sig for at stirre på kunstnernes staffelier. - Det kan jo også skyldes, at billedkunst i dag er så meget andet en landskabsmalerier og ønsket om at ingfange det unikke sollys med oliemaling.

Og det er da også på det billedkunstneriske plan, at bogen falder lidt i tempo. Knud Nielsens fotografier er ikke en kærlighedserklæring på helt samme niveau som Ludvigsens letbenede pen. Bogens bedste billeder af gengivelser af gamle kort og malerier, sammen med et par af Nielsens fotografier. Mange af fotografierne fra øens seværdigheder, ligner billeder, man har set før - og nogle af portrætterne af de lokale ligner noget, man kan finde i et familiealbum. Det havde været dejligt at se samme poesi og elegance i billederne som i teksten.

Alt i alt en skøn, lille bog med masser af informationer og stemningsskildringer, som bør læses af interesserede turister, skoleklasser og og folk med en forkærlighed for Østersøens mindste perler.

Køb bogen på saxo.com

Jacob Ludvigsen: Christiansø: Fæstning og fristed
Fotograf: Knud Nielsen
Hovedland, 122 sider
ISBN: 978-87-7070-288-1© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- NYT STORVÆRK OM SMÅ SKARPE
- 100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN
- ALTINGETS NYE MAGASIN
- Kapitalens kannibalisme
- Danmarks største dagblad er vederlagsfrit
- Den socialdemokratiske giraf
- ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING
- GODT STOF
- Nyt lys over mørke sider af Bornholms historie
- Øl i telefonen
- Bevar fiskeriet - skyd sælerne
- Fodbold med fladøl, finans, fup og fiduser

Kommentarer til artiklen:
Skrevet af: yUPatGznUxYddkPrs / 04-03-2013 04:47:20
n6w9QD <a href="http://wtntuaqxutup.com/">wtntuaqxutup</a>
Skrevet af: RqXhkwXPbtvUiK / 03-03-2013 18:50:49
Gorgeous details iedned! I think I might have been holding my breath as I was scrolling through those AMAZING centerpieces the pastel colors & whimsical design is SO lovely, and your style of photography captured them perfectly!

Overskrift:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets nummer og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .

Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360