E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
MENNESKESKUE OG MENINGSMARKED
Folkemøde gav løfte om frit fiber til folket

Dansk Industri har bedt om en artikel om Folkemødet.
Her er den.


Tirsdag 19-06-2012 kl: 14:34 af Jacob Ludvigsen     

Dansk Industri

19-06-2012 14:20:13Af Jacob Ludvigsen
Han præsenterer sig selv som førstegenerations dansk indvandrer i Bornholm. Siden 1972, da han byttede Christiania med klippeøen, har agiteret for særordninger, der kan ligestille Bornholm med det vestligere Danmark og EU-øsamfund som Madeira og Åland. Hans seneste mærkesag er kravet om en forundersøgelse af tunnellen til Skåne. Han var med til at tage første spadestik til den faste forbindelse 05.05.2005 kl. 05,55. Så var det klaret.
På Folkemødets sidste dag inviterede Dansk Industri til Bornholmerdag, og Jacob Ludvigsen lagde for med en stribe harske kendsgerninger – de færreste tænker over, at Bornholm nu er dyrere for Danmark end Færøerne. 1,1 mia om året, heraf 5.000 kr. i tilskud pr. bornholmer til færgedrift.Allinge er normalt en stilfærdig stad, fraset feriesæsonen, der varer seks-syv uger. Folkemødet forvandler Havnebyen til en fantastisk fest, hvor den enkelte gæst finder sig til rette ved at vælge og vrage mellem telte, taler og traktementer. Folket udgjordes af det halve Bornholm og ganske mange tilrejsende. 30.000 deltagere – så mange presserådgivere er der alligevel ikke i Danmark.
For Bornholm er det en stor ære at få besøg af så mange indflydelsesrige kvinder og mænd og samtidig præsentere sig som et kommunikationsorienteret samfund med en naturrigdom, der nok kan friste familier med behov for frisk luft og billig plads – men hvad skal de ernære sig ved? At pendle er et voveligt forehavende, der er både dyrt og uberegneligt.
Udover Bornholmerdagen handlede de over 700 arrangementer om alt muligt andet. Heldigvis. Højskoleætlingen Bertel Haarder er fader og borgmester Winni Grosbøll er moder til den danske udgave af Almedalsveckan på Gotland. Alene dette understreger betydningen af, at forestillingen opføres på en ikke-brofast ø, og ingen andre har størrelsen og indkvarteringskapacitet – et folkemøde på Samsø er næppe muligt. Allinge løb i perioder tør for mad og mobilsignal.
Mennesker mødes og ser hinanden an i øjenhøjde, mange kender hinanden, nogle kendes mest fra skærmen, og nu kan man se girafferne og tale med dem og danne sig et andet billede end det, der kendes fra medierne med krydsforhør og 17 sekunders erklæringer.
Trods den kinesiske præsidents besøg var 20 ministre til Folkemøde, og det ville de ikke være, medmindre det var blevet et vigtigt forum.
På Bornholm slapper topfigurerne af, de kan gå i sommertøj, selv om nogle sværger til sorte habitter i solskin og sommerbrise. Ingen behøver frygte at blive hængt ud, fordi de nipper til et plastickrus med Folkebajeren fra Svaneke Bryghus.
Kun få procent er organiseret i et parti, mens medlemstallet i patientforeningerne stiger stejlt. Måske kan man få smag for at vælge farve i dialog med en politiker, man ellers ikke ville have mødt.
Klostergaarden er DI’s residens og blandt de mest gæstfrie med forplejning. På Folkemødets sidste dag stod Bornholm på dagsordenen med kommentatoren og bornholmeren Jarl Cordua som ordstyrer. DI Bornholm dokumenterede på plancher de dystre kendsgerninger om vigende befolkningstal og dalende omsætning.
Udbyttet af mødet blev over forventning, da folketingsmedlem Peter Juel Jensen (V) stillede i udsigt, at der fra efteråret gives grønt lys for udrulning af fiber til alle på Bornholm, hvilket er af største betydning for alle typer virksomheder. En sådan styrkelse af infrastrukturen kan vende udviklingen og nedbryde en af de barrierer, der afholder virksomheder fra at etablere sig på Bornholm.
Fra 13. til 16. juni 2013 er der menneskeskue i Allinge for alle med deres meningers mod – og mod til at lytte til modstandere. Folkemødet er et sundhedstegn for det danske demokrati, der udfordres af bureaukratisering og spin.


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- NYT STORVÆRK OM SMÅ SKARPE
- 100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN
- ALTINGETS NYE MAGASIN
- Kapitalens kannibalisme
- Danmarks største dagblad er vederlagsfrit
- Den socialdemokratiske giraf
- ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING
- GODT STOF
- Nyt lys over mørke sider af Bornholms historie
- Øl i telefonen
- Bevar fiskeriet - skyd sælerne
- Fodbold med fladøl, finans, fup og fiduser
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360