E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
SVANEKE TORV
Marked med plads til pjank og palaver

Denne artikel bringes i det nye nummer af SVANEKEBLADET i anledning af torvedagenes 30 års fødselsdag

Søndag 17-06-2012 kl: 20:53 af Jacob Ludvigsen     

Svaneke Torv – marked med
plads til pjank og palaver

Af Jacob Ludvigsen

At der altid har været handel på Svaneke Torv er sikkert og vist, men ingen har noteret, hvornår pladsen ophørte som marked. Til gengæld er det muligt at sætte dato på genfødslen: Fredag den 30. juli 1982. I starten var meningerne delte og enkelte læserbreve sure, men gradvis overgav alle sig til det hyggelige mødested. I dag kan man dårligt forestille sig en sommer i Svaneke uden torvedagene, og initiativet har været med til at gøre den mindste købstad større og sjovere, både for borgere og besøgende.
Selvfølgelig er der synlige forandringer. Nogle stader forsvinder, andre dukker op. Alligevel er der noget trygt uforanderligt ved stemningen år efter år. Svaneke Torv er et begreb og noget fælles, der ikke bare kan eftergøres; atmosfæren dannes i samspillet mellem torvefolket og folk på torvet, borgere såvel som besøgende.
Svaneke Torvs magnetisme hænger sammen med de rammer, som bygningerne med deres butikker danner. For 20 år siden var forretningslokalerne tæt på omdannelse til beboelseslejemål, hvilket havde været lidt kedeligt. De to former for handel klæder hinanden. Byens tiltrækningskraft blev styrket af torvedagene, og gennem den tredjedel af et århundrede, som torvedagene spænder over, har Svaneke kunnet glæde sig over vækst. Ejendomspriserne er højere i kraft af attraktionsværdien. Det er lidt mere spændende at bo og færdes i Svaneke.
Der er sket meget godt i byen, selv om den er ribbet for bank, tank og posthus.

Da Smil lukkede sin grøntbutik

Baggrunden for torvet var trist. Torvets grønt- og delikatesseforretning var noget helt særligt. Ikke nok med, at varerne var friske – en del blev avlet af gartneren selv – underholdningen var som regel i topklasse. Firmaet blev drevet af Emil og Ulla Malmgreen-Hansen og lå ved siden af bodegaen (arealet er nu inddraget til bodegabillard), for Ulla besluttede at lukke biksen og gå på efterløn. Det vakte jammer blandt de trofaste kunder og gav anledning til et sørgetog.
På den baggrund fik Bodil Randers fra Stengade (gift med forfatteren Sven Holm og med erfaring fra græsrodsbevægelser) og Elizabeth Ludvigsen fra Brændesmark den tanke at etablere et grønttorv. Bent Kaas tegnede den gule torvesol.
De formelle tilladelser og en torvevedtægt var snart hjemme, takket være kommuneingeniør Johannes Anker (Teknisk Forvaltning havde til huse i Svaneke), og det var ikke svært at finde stadeholdere og optrædende. Kombinationen af grønt og gøgl og Grøn Tuborg gav en vældig stemning, og i begyndelsen varede en torvedag frem til kl. 18, så på de varme dage skulle tørsten slukkes. Man kunne nu også købe kildevand og friskmalket mælk på rigtige flasker og med ægte kapsler i en bod, der blev drevet af livskunstneren og silderøgeren Leif Andersen ude fra Nexø. Det kolde kildevand tappede han på bodegaen. En kanonfotograf, en stensliber og Marit med rugbrød og persille i hatten pyntede på asfalten.

Bright green marketplace

Morfar var den første grønthandler og Leif Mogensen blev hans efterfølger. Uden grøntsager går det ikke. Edda Barsøe falbød frisk fisk i passende sildekoneantræk, og der blev holdt taler og spillet musik fra den lille sammenklappelige scene, som Sparekassen havde været så venlig at forære torvefolket. Aja og Mogens Dam med Svaneke-viser af Djorn Juni understregede stemningen.
Elizabeth Løvegal begyndte at fremstille creme af sine økologiske lægeurter. Sue Trolle bragte et væld af planter, der ikke var set før. De lystige torvekoner gav torvet styr og stil. Smil, som har optrådt som auktionarius og Christian den fjerde, producerede opformerede rejsevenlige figentræer og pergamentposer med stokrosefrø. Villahaver i tusindvis har et figentræ fra Svaneke.
Lædermanden, træskæreren, sandalmageren, græskarpigen, æbleskiverne … noget blev en succes, andet forsvandt. I stedet rullede ostevognen til byen om lørdagen, børstenbinderen, hattedamen og mange slags kunsthåndværk og klejnkunst finder vej.
Elizabeth Ludvigsen Løvegal, der fortsat sælger creme på torvet, var som grundlægger naturlig talskvinde og organisator. Omkring 1998 overtog Grøntsags-Leif og Lene Sülsbrück disse opgaver. Nu er det Dorthe Jensen, der med mild myndighed sørger for, at staderne står som aftalt.
Omkostningerne ved at etablere sig som torvehandler er beskedne i forhold til, hvad en butik kræver. Desuden må private gerne sælge uden moms op til et vist beløb. Udover indtægten er torvet også glæden ved samvær og ved at bruge sine evner til fremstilling og handel.

Hestesporvognen og Svaneke Guide

Da torvet var i sving gik initiativtagerne videre med Svaneke Hestesporvogn i 1983, der blev realiseret af Kirsten og Jens Folkmann og videreført af Torben Lov. Den specialbyggede London-vogn har nu kaptajn Poul Andersen på bukken. Det tredje initiativ var Svaneke Guide, som Elizabeth Ludvigsen gjorde til en succes. Lommevennen i 50.000 eksemplarer blomstrer fortsat med Ivan Schiønning som koordinator. Han og Finn Lov morede sig i 1990’erne med et grill-gadekøkken. Pølsevognen fortsætter bespisningen. Og var det måske ikke her, at Kalle Brandt slog igennem? Norske skolehornorkestre, teatertrupper, tryllekunstnere, Kai Bredholt og violin-Anne har gæstespillet, Fritz & Co. med harmonikaen er et stabilt element. Salig Tage Nissen-Petersens Velo Rally samler op mod 75 kørere fra nær og fjern. Beach Volley Paraden anden lørdag i juli – vildere og vittigere sæson for sæson - er et højdepunkt, der viser torvets format. Unge, der voksede op sammen, samles for at yde en forestilling af format og nyde byen og hinandens selskab.
Svaneke Torv har givet et sted mellem 600 og 800 forestillinger, torveonsdagene skal også tælles med. Et totalteater med sælgere, købere og gøglere. På Svaneke træffer man nye og gamle venner og bekendte og får en palaver og måske en pilsner. Pladsen, som man skal lade være med at trafikregulere, er på de bedste dage, og dem er der flest af, som en solfyldt dagligstue, hvor alle er velkomne og føler sig tilpas.
På den første torvedag jublede købmand Erik Kristoffersen over sin største omsætning i 14 år. Han havde næsten udsolgt af ost i løs vægt. Bolsjekogeriet overtog siden hans lokaler. Blomster, bryghus, chokoladeri, is, købmandshandel, guldsmed – det er formidabelt, hvad er sket på 30 år. Torvet og lillesøsteren Glastorvet, også en frugt af de stærke vibrationer fra det store torv, tiltrækker tusindvis af nysgerrige, og blomstrende handel bidrager til vækst og udvikling.
© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- NYT STORVÆRK OM SMÅ SKARPE
- 100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN
- ALTINGETS NYE MAGASIN
- Kapitalens kannibalisme
- Danmarks største dagblad er vederlagsfrit
- Den socialdemokratiske giraf
- ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING
- GODT STOF
- Nyt lys over mørke sider af Bornholms historie
- Øl i telefonen
- Bevar fiskeriet - skyd sælerne
- Fodbold med fladøl, finans, fup og fiduser

Overskrift:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets nummer og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .

Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360