E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
LIGHED MACHT FREI
Håndskrift er håbløs

Hvis ikke alle kan skrive i hånden, skal ingen gøre det.

Fredag 04-05-2012 kl: 14:02 af Jacob Ludvigsen     


Af Jacob Ludvigsen

Nogle skriver pænt, andre sjusker og atter andre har slet ingen håndskrift. Men hvad skal vi også med dette levn fra Holbergs tid? I dag kan vi bare bruge et tastatur, så får vi ensartede bogstaver på række og skal ikke bekymre sig om andet end at ramme de rigtige taster.
Forskere af den karat, man kunne fristes til at kalde fuskere, har opnået opmærksomhed ved at foreslå, at man dropper skriveundervisningen i skolen. For de børn, der ikke har en håndskrift, ikke skal føle sig underlegne, er det bedre at slå en streg over den forældede måde at nedfælde ord på. Amerikanske foregangsskoler har skrottet pen og papir.
Og hvorfor skal vi i det hele taget belastes med alfabetet? Når det nu volder vanskeligheder, var det i grunden mere retfærdigt, hvis man bare sagde sine ord til en talegenerator og bad computeren om at printe dem. Hvilket næsten også kan være det samme, hvis modtageren alligevel ikke kan læse. Sig det ikke til andre, men jeg bruger min fyldepen hver dag, i hvert fald indtil den konfiskeres.
Det er ikke rimeligt, at børn skal have et forspring, bare fordi de ikke er analfabeter. Bogstaver kan være gode nok, men når mange kløjes i dem, burde vi andre være mere tilbageholdende. Hvis man endelig skal bruge alfabetet, ligger det på nettet. Ligesom syv-tabellen, som er belastende for elever, der lider af situationskombinatorisk dysfomotorik. Hovedregning er det lykkedes at få stoppet. Talblindhed er på vej op ad lidelsernes top-ti, og snart vil det blive anerkendt, at visse mennesker simpelthen bare ikke magter at forstå rudekuverter og derfor må fritages eller i det mindste tilknyttes en støttementor, som kan åbne brevene og betale regningerne.
Helt ærligt, mand, vi rister ikke længere runer i sten. Derfor er det ved at være sidste salgsdato for pen og papir. Forandringen vil også gøre det lettere at afsløre terrorister, fordi de er nødt til at skrive på hemmeligt overvågede computere og derfor ikke længere kan slippe afsted med små sammenrullede meddelelser i døde postkasser. Hvis de da ikke døde med den kolde krigs spioner.
Ukendskab til loven fritager ikke for straf, derfor skal man kunne få oplæst alle danske love på dansk eller andre sprog. Endnu et storslået offentligt digitalt eksperiment, projekt Babylon. Det vil tage seks år og koste seks milliarder, men så får man også lukkeloven på urdu.
Nå nej, den skal jo helt ophæves. Frie mennesker skal kunne købe frossen spinat kl. 3 om natten.
Midt i disse voldsomme forandringer er det trygt, at visse værdier viser sig at være værd at værne. Skumskænket sommerøl, for eksempel.© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- NYT STORVÆRK OM SMÅ SKARPE
- 100 ÅR OG ALENE PÅ BANEN
- ALTINGETS NYE MAGASIN
- Kapitalens kannibalisme
- Danmarks største dagblad er vederlagsfrit
- Den socialdemokratiske giraf
- ORGANET FOR DEN HØJESTE NEDBLÆNDING
- GODT STOF
- Nyt lys over mørke sider af Bornholms historie
- Øl i telefonen
- Bevar fiskeriet - skyd sælerne
- Fodbold med fladøl, finans, fup og fiduser
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360