E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
FANFARE PÅ KVINDERNES SOCIALISTISKE KAMPDAG
GENHØR MED ANNA PAUKER

FLERE KVINDELIGE KAPELMESTRE - KLUMME TIL CLASSICO-MAGASINET, DER SNART UDKOMMER

Tirsdag 08-03-2011 kl: 15:02 af Jacob Ludvigsen     

Klassisk Klumme
Af Jacob Ludvigsen

Krav om kvote for
kvindelige kapelmestre

Netop i dag, hvor solen skinner og DR fejrer kvindernes internationale kampdag, har redaktør Olufsen bedt om en klumme, og intet er mig mere kært, da talrige – ikke utallige – læserreaktioner bestyrker mig i, at frie ord og toner er en uundværlighed.
Just som jeg i solidaritet med verdens undertrykte kvinder agtede at svinge min taktstok for at kræve, at der indføres flere kvindelige symfoniorkesterdirigenter, rykker kvinderne tilbage til start. Hele to kvindelige ministre træder tilbage på DAGEN og erstattes af mænd. Og vi har lige set en anden kvindelig toppolitiker og tidligere minister, som nu må låne sig frem, så hun kan oprette den damefrisørsalon, hendes kvalifikationer berettiger hende til; ondulere kan hun.
Tag nu bare torsdagskoncerterne. Man kunne vedtage, at der hver anden torsdag skal en kvinde på podiet, men hvad gør man i stedet? Man ansætter en ældre spansk mand som chefdirigent. Han er sandsynligvis senil og debil og ejer ikke ungdommens kraft, som for eksempel den dagbladskritiker, der på forsiden fandt det forkasteligt, at philharmonikerne for fremtiden føres af et fossil.
Vi er nogle, der mindes de gyldne tider, da Grethe Kolbe stod i spidsen for Underholdningsorkestret. Hun fik ikke lov at tage næste skridt i rækken af større ensembler, og det har sikkert været undertrykkende mænd, der ikke kunne udholde synet af kvindelige præster og dirigenter.
Kort sagt, tiden råber på dirigentkvoter. Bevillingerne skal styres efter køn, så de orkestre, der kan indrapportere flest kvindetimer til deres DJØF’er, bliver begunstiget på bekostning af mandssymfoniske idiosynkrastikere. Og hvornår er tiden inde til det tredje køn? Transvestit trakterer Turandot. Yndigt, alle dirigenter burde gå i pink og fjerdusk. Endvidere skal der kigges nøje på traditionsbestemte kønsroller, for eksempel er der påfaldende få mandlige harpenistinder, mens det smukke køn – det skrev du ikke! – sjældent optræder som paukister. På en socialistisk kampdag som denne kommer man til at tænke på karrierekvinden, verdens første kvindelige udenrigsminister Ana Pauker (born Hannah Rabinsohn; February 13, 1893 – June 14, 1960) was a Romanian communist leader and served as the country's foreign minister in the late 1940s and early 1950s. She was the unofficial leader of the Romanian Communist Party after World War II. Klippet fra Wikipedia. Hun var på forsiden at Time Magazine i 1948 som “the most powerfuld woman of the world”, men kom på kant med Stalin og sine egne og undgik med nød og næppe likvidering. Men det var bare på grund af det med paukerne, og så hører man altså ikke meget til den hårdtslående kvinde, der blev offer for det system, hun selv havde været med til at skabe. Hun er ikke en rollemodel, men kan måske hentes op af dybfryseren. Milena Penkowa, født Petersen, er heller ikke længere et fyrtårn for forskningens frøkener og fruer.
Indenfor den såkaldt rytmiske musik, hvis klakører kontinuerligt kræver klassiskernes kroner, belønner man kvinder, der accepterer at lære at spille et instrument, skønt de hellere vil synge. Puljepenge er afsat til fremme af kønsligheden i rockorkestrene. Nu, hvor Musikkonservatoriet har hele Radiohuset at boltre sig i, kan der importeres rollemodeller til at overbevise de forsigtige om, at når piger kan køre trucks, kan de også styre et symfoniorkester. Bare gi’ den gas, og så deruda’.
De dygtigste kvindelige kvotedirigenter kan rekrutteres til aktieselskabsbestyrelserne med henblik på kvoteopfyldelse, de har ledelseserfaring. Mere musik til de børsnoterede.

© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- GENHØR MED ANNA PAUKER
- Statsradiofonitis
- Musiktapetet
- KULTUR-REVOLUTIONÉN DR-K
Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360