E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
KLASSISK KLUMME
Statsradiofonitis

Classico Magasinet offentliggør denne artikel, men læserne af denne hjemmeside kan læse den strax. Gå ind på www.classico.dk og find de bedste tilbud på CD, både klassisk og jazz. Indehaveren, Peter Olufsen, er en fremragende købmand, der skaffer fine varer til fine priser.

Søndag 13-02-2011 kl: 14:19 af Jacob Ludvigsen     

I den nye Radio Møller skal der ifølge de politisk dikterede og ministerielt fastsatte krav være 25 minutters satire om dagen. Mens vi således venter på den daglige dosis munterhed, kan vi more os over den farce, der udspiller sig omkring den nye statsradio, der skal overtage DR’s fjerde radiokanal, kendt som P2.
Selv om der er afsat 100 millioner statskroner til formålet, melder den ene medievirksomhed efter den anden pas. Ingen vil indordne sig under de strixe rammer for styring og valg af nøglemedarbejdere. Lige nu har kun Berlingske Media vist interesse for at modtage 800 millioner og levere radio døgnet rundt.
Grundlæggende er det urkomisk, at man fra regeringens side vil svække Statsradiofonien (der i vore dage hedder DR) til fordel for en anden statsradio, som skal konkurrere med især DR P1. Man lader, som om der er tale om liberalisering og frihed i æteren, men det er pynt og pjat.
Den skjulte dagsorden er at kapre publikum fra P1, og kampen kommer derfor til at stå om max. en kvart million lyttere.
Hensigten er, at den nye og sjovt nok reklamefri radio skal i æteren til nytår, hvor DR tvinges til at afvikle P2. Hvad DR vil gøre for den klassiske musik er uklart, men der snakkes om en ny DAB-kanal med en lydkvalitet, der er ringere end FM-signaler. Folk bliver nødt til at anskaffe sig et nyt apparat, som oftest i køkkenradio-kategori uden særlig gode højttalere. Det kan godt være, at torsdagskoncerten bliver bugseret ind på P1, men i det daglige må de særlinge, som ikke føler sig hjemme på P3 eller P4, finde et andet sted at være.
Midt i dette virvar er Maria Rørbye Rønn blevet kåret til generaldirektør i DR efter en prøveperiode som konstitueret. Hun er bestemt ikke en bimbo i Lene Espersen-ligaen, og hun har hverken eksperimenteret med børneradio eller mundharmonika, hendes fremtræden virker neutralt venlig og hendes hovedkvalifikation er et godt hoved, der formår at forene jura med venlig ordentlighed, så vidt man kan tolke de ord og billeder, der er frigivet om det nye fyrtårn, som skal sikre rette kurs for danskernes fælles ejendom DR.
Under hendes vingers skygge skal den symfoniske musik forblive en kerne i DR’s mix af programmer på stadig flere ”platforme”.
Lettere mærkværdigt: Den blå musikhumidor i DR-Byen er på det seneste blevet udlejet til en boksekamp, arrangeret af en konkurrerende kommerciel kanal, der skal tjene kassen på, at to slagsbrødre skal banke hjernen ind på hinanden. Kampen er vistnok udsat, men det virker sært, at DR Koncerthuset Live de Lux skal klassificeres som et andet Colosseum, hvor gladiatorkampe ophidser den del af befolkningen, der stadig anser slagsmål som en legitim sportsgren.
En eksperimenterende kombination af fx Rued Langgaards symfoni nr. 11 ”Ixion” og fysisk brutalitet i en boksering kunne derimod blive et gesamtkunstværk med dybe stød i såvel maxibasuner som mænds – eller kvinders - mellemgulv.
Mens vi er ved DR’s forbrug af klangmateriale, kunne det være oplysende at få forklaret, hvorfor TV-Avisen skal sov ses ind i specielle lydeffekter under indslagene. Meget er sket siden det første gong-gong-gonggonggong i 1965, i dag skal især lidt tungere ting akkompagneres af elektronisk støj. Det er nok forsøg på at tækkes den definerede målgruppe, i TVA-manualet personificeret som en 45-årig kvindelig SOSU i større provinsby.


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- GENHØR MED ANNA PAUKER
- Statsradiofonitis
- Musiktapetet
- KULTUR-REVOLUTIONÉN DR-K

Overskrift:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets nummer og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .

Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360