E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
DEN PÆNE PEN LOKALAVISEN BORNHOLM 3-2011 – 19.01.11
Langt lavere bjerge

GENOPRETNING. Langsomt rejser Bornholm sig af naturkatastrofen. Væltede vejskilte, tonstunge bunker og vand overalt. Her skal lappes, repareres, udbedres og sikres.Mandag 17-01-2011 kl: 17:04 af Jacob Ludvigsen     


Af Jacob Ludvigsen


LAVLANDSLAVINER. Dengang naturens snart blide, snart barske hånd gik i gang med at modellere Bornholm, kunne den godt have betænkt os med et ordentligt bjerg. Ikke et ondt ord om Rytterknægten, men det er på omgangshøjde med Himmelbjerget i Jylland. Et bjerg på bare 500 meter ville have pyntet, og var vi nået højere op, ville vi have skibakker året rundt. Tænk, hvad det ville betyde for turismen.
I denne tid får vi bjerge for alle pengene (ca.13 millioner). Langs landevejene tårner voldene sig op, og selv om Dronning Tø har gjort sit, er der langt til det isfri Bornholm. Dyngerne af 100.000.000 tons afkølet vand, tilsat jord og grus, kan ikke sammenlignes med Mont Blanc eller Mount Everest. Det vil sandsynligvis være lettere at bestige de mærkelige toppe, der tegner det bornholmske landskab, men for svært at slå lejr på toppene. Dekorative er de heller ikke.
”Langt højere bjerge
så vide på jord
man har, end hvor bjerg
kun er bakke;
men gerne med slette
og grøn-høj i nord
vi dannemænd tager
til takke”
Man har vistnok aldrig hørt noget om, at Nicolaj Frederik Severin Grundtvig besøgte og beskrev Bornholm. Han skrev sin næsten socialdemokratiske slagsang i 1820 (”hvor få har for meget og færre for lidt”). Måske kunne Bokul og Hammeren have dæmpet hans hyldest til det jævne, ikke i det himmelblå.
I et forsøg på at undersøge, om den gamle gubbe havde set vort land, stødte jeg på denne oplysning om opførelsen af Grundtvigskirken i København: Bornholmske borgere skænkede i 1928 granit til soklen, frit transporteret af Det Østbornholmske Dampskibsselskab. Det var da nydeligt gjort, og så ved vi det.
I mange uger har vi måttet køre tyndt, og nu, hvor vejene ligner sig selv, aner man en tendens til, at nogle motorførere vil indhente det tab af hastighed, som vintervildskaben medførte, så gennemsnitshastigheden kan holdes oppe. Nogle bilister synes også at have indført eget energispareprogram ved kun at have en enkelt forlygte i gang. Men selv om der meldes klar asfalt kan man ikke vide, om sneskred og laviner fra de lange bjergkæder af opdynget is er drattet ned på kørebanen. I byerne har laviner løsnet sig fra tagene og overrasket forbipasserende. Man skal være af et særligt gemyt for at synes, at det er morsomt at få 50 kilo stivnet vand ned over sig.
Efterhånden som de tonstunge formationer af is synker, dukker trafikskiltene op. Også her bliver der en opgave med at rette op. Både vejvisere og advarselstavler har været ude for ubehagelige oplevelser, og det samme gælder de rydningskøretøjer og øvrige biler, som i blinde og panik har fejlberegnet kursen og er danket ind i en stander.
Ovre er nysgerrigheden stor. Folk vil vide, hvordan det står til på Bornholm, hvordan det er at sne inde, om der er fremkommeligt nu og så videre. Bornholms hvide jul er en lille legende, noget alle har hørt om, og det kom os ikke til skade, at de dramatiske begivenheder, der altså ikke var nok til et nik i majestætens nytårstale, fandt sted i en forholdsvis nyhedssvag periode.
Fire ud af ti artikler, danske som internationale, indeholdt noget om, at Bornholm ellers er kendt som ”the sunshine island”, og det kan ikke gentages for ofte. Episoden med jordemoderen på ski gik også rent hjem, og den slags virker bedre end betalt reklame. Destinationschef Kim Caspersen har utvivlsomt ret, når han ser muligheder i den enorme presseomtale, kunsten bliver at vende sne og is og kulde og undtagelsestilstand til sol og is og hedebølge og glade dage.
Men vi er kun midt i januar, vi kan sagtens risikere et nyt hysterisk anfald af sne, kulde, storm og vildskab.© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Margrethe III
- Nu er vi alle en slags milliardærer
- Bornholms Tidende: OPLAG SNART UNDER 10.000 OM DAGEN
- Langt lavere bjerge
- ON THE ROAD AGAIN

Kommentarer til artiklen:
Skrevet af: Elgm4A7XnsY / 22-08-2014 23:01:35
Well done to think of soehnmitg like that http://fqjggezftbo.com [url=http://qgcmpy.com]qgcmpy[/url] [link=http://saxkxxcusm.com]saxkxxcusm[/link]
Skrevet af: gMjRecZyg / 21-08-2014 02:44:08
This is what we need - an insight to make evryeone think http://csawno.com [url=http://rusgygibcke.com]rusgygibcke[/url] [link=http://hmfzgvzfmqn.com]hmfzgvzfmqn[/link]
Skrevet af: AEyz1Jr4Cq / 19-08-2014 23:00:03
Thanks for that! It's just the answer I <a href="http://rwagqwgyqng.com">needde.</a>
Skrevet af: WUN0MQu2m / 18-08-2014 14:39:00
Many thanks for the eicntixg blog posting! I really enjoyed reading it, you are a brilliant writer. I actually added your blog to my favorites and will look forward for more updates. Great Job, Keep it up.. :)

Overskrift:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets nummer og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .

Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360