E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
KLASSISK KLUMME ¹ 1 – 2010
Musiktapetet

Af Jacob Ludvigsen
Læs Jacob Ludvigsens klassiske klumme i magasinet Clasico - og køb de fineste CD'er til næsten ingen penge


Mandag 03-01-2011 kl: 21:33 af Jacob Ludvigsen     

Da kort-, mellem- og langbølger var den store teknologiske revolution, scrollede lytterne fra station til station for at fange noget god musik. FM-båndet med dets begrænsede rækkevidde, men større spændvidde var endnu ikke introduceret, og stereo var noget, nogle ingeniører syslede med på B&O’s laboratorium. Især vakte det munterhed, at man kunne fange en station, der hed Königswursterhausen, måske fordi det på dansk kan tolkes som Kongepølsehuset. Anyway, som Dan Turèll sagde, var det et fantastisk fremskridt med radiobølger, der dækkede enorme landområder.
Nu hedder det Netradio, og dette er ikke ment som en krænkelse af de læsere, der har besluttet at holde fingrene fra den nyere kontorteknik. Tværtimod vil denne gruppe elektronfri musikelskere glæde sig over konklusionen, men lad os først præsentere den tjeneste, hvor man ganske gratis kan hente musik i metermål. Netadressen er delicast.com.
Her bydes man velkommen med indholdsfortegnelsen over de enkelte radiostationers musikprofil:
”60s.. 70s.. 80s.. 90s.. alternative.. classical.. country.. dance.. eclectic.. electronic.. folk.. gospel.. hiphop.. hits.. house.. jazz.. latin.. oldies.. pop.. r-n-b.. rock.. songs.. soul.. sports.. student.. talk.. techno.. trance.. university.. urban”.
Classical er blot en enkelt af 30 genrer. Lidt underligt at tænke på, men hvis man hverken dyrker soul eller trance, kan det måske også være svært at bedømme de enkelte musiktyper på en retfærdig måde. Vi skal jo være tolerante, skal vi, og så skal vi uddanne flere hørelæger, for dem bliver der brug for i fremtiden.
Lige nu er det Mendelsohns Italienske symfoni, der udgår via de højttalere, jeg har tilsluttet min computer. Vi hører Radio Swiss Classic, før var det Venice Classic Radio, men den blev for sødladen. Så er der mere smæld i Klassik Radio. Germany og Bayern 4 Klassik. France Musique (Erbert von Karajan, kalder de dirigenten) leverer også radioavis, og det er sundt at lytte til fransk og prøve at forstå.
Listen over stationer med klassisk musik er næsten endeløs, også DR P2 er blandt valgmulighederne, men hvis man ønsker forandring, er der talrige muligheder for at pendle rundt i Europa og omegn for at finde uventede toner. Meget af det stammer naturligt nok fra det store koncertrepertoire og er derfor velkendt stof, men der kan indløbe overraskelser, og man bliver en anelse stolt, når Catalunya Musica i Barcelona spiller hele Carl Nielsens 4. symfoni, dirigeret af Simon Rattle.
Intet er lettere end at lade maskinen spille non-stop, men det er vel netop det, man skal lade være med. Man kan muligvis hente programoversigter på de enkelte stationers hjemmesider og få præcise informationer om de enkelte musikstykker, men man skal også passe på, hvad man bruger af tid på den slags.
Egentlig havde jeg tænkt mig at sammenligne med en jukebox, der står på et værtshus (hvor der stadig må ryges!) og lirer de samme hulkeschlagere af igen og igen, men det er trods alt klientellet, der betaler og bestemmer melodierne. Med tapetradio kan jeg vælge mellem stationerne, men ikke deres indhold, medmindre jeg foretager specielle søgeprocesser. Tapetradio er altså at håbe på heldet og overhøre banaliteterne, og det er et tab i forhold til selvvalgsprincippet.
Og så lander vi her: Det er derfor, vi skal blive ved med at købe plader. De har aldrig været billigere og bliver det næppe, for mange udsolgte CD’er vil aldrig blive genoptrykt. Enorme mængder af musik på plastic står til vores rådighed for en nærmest symbolsk betaling, afstanden mellem mekanisk musik og koncertbilletter har aldrig været større.
Når man har sit eget diskotek – og her betyder det pladesamling og ikke en larmeanstalt – kan man ganske frit sammensætte koncerter og blande kortene på en ny måde. For at det ikke skal blive for trivielt, anbefales det at supplere samlingen løbende og ikke være for sparsommelig, så der hele tiden tilføres friske indspilninger af kendt og ukendt.
Et supplement til den frie viljes valg er Musiktapeter, og det er under alle omstændigheder forbløffende, at det teknisk kan lade sig gøre at trække alle disse stationer ind i god lydkvalitet.


© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- GENHØR MED ANNA PAUKER
- Statsradiofonitis
- Musiktapetet
- KULTUR-REVOLUTIONÉN DR-K

Kommentarer til artiklen:
Skrevet af: 2E7BVA / 01-11-2014 05:45:19
While I would commonly agree, in such a case really somewhat simple. Likewise, Wikipedia offers come a challenging approaches since it seemed to be bashed for letting people to change information, there are various clubs involving moderators which trail and also resolve the countless blunders regular consumers help to make whenever adding/editing a wiki article.
[url=http://www.laskar.fr/chaussures-louboutin/]louboutin homme pas cher[/url]
Skrevet af: K1G62F / 19-10-2014 00:24:17
It is so fine to get below and then learn this all Sounds to me just like, if you never post new music your current fine.
<a href="http://www.okmox.fr" >canada goose homme</a>

Overskrift:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets nummer og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .

Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360