E-mail:
Tilmeld Frameld
Klik venligst
DEN PÆNE PEN ER GRÅGRUMSET
ON THE ROAD AGAIN

LÆS MERE, LÆS BEDRE, LÆS DENNE SIDE

Lørdag 23-01-2010 kl: 14:04 af Jacob Ludvigsen     

Denne artikel kan også læses på www.lokalavisenbornholm.comDen Pæne Pen Lokalavisen Bornholm № 70 – 03.03.10


Den grågrumsede pen

Hvad før var hvidt, er nu beskidt. Rene tanker, selv om snavsede emner, er Den Pæne Pens speciale. Atter er vores fælles plet i Det Baltiske Hav plettet af jord og grus, som først skal gå til grunde, før foråret tør.

On the road again

”Vi er på vejen igen” – sang Finn Nørbygaard og Jacob Haugaard i en fordanskning af et amerikansk hit, ”On The Road Again” med Willie Nelson. Og yes, vi er på vejen igen, alle biler, alle mand. Hver dag grånes og grumses de snavsede isbjerge langs landevejene, varmen æder af dem, skønt molekylerne gør, hvad de kan for at beskytte sig selv og hinanden.
Ja, rolig nu. Dette er skrevet søndag formiddag i højt solskinsvejr, hvor man burde befinde sig udendørs frem for at sidde bag den ikke længere tilfrosne rude, men alt for læserne, som vort motto lyder. Prognoserne for denne uge er ubestemmelige, frost og sne kan ligge på lur, vi skal ikke vide os alt for sikre.
Hvis man ikke finder det for overdrevet, kan man godt beskylde de sidste par måneder for at have været en slags omvendt naturkatastrofe, om end mere bekvem end flodbølger. I begge tilfælde er der tale om indtrængende vand, der enten består af voldsomme bølger eller af mængder af fast vand. Sidstnævnte form for ”oversvømmelse” er så klart at foretrække; nu får vi blot håbe, at alle 60 millioner ton vandnedfald forlader Bornholm på en afdæmpet måde uden alt for store oversvømmelser.
Dagen er tiltaget med næsten fire timer, og vi får knap 2½ time forærende i marts, hvor også forårsjævndøgn indtræffer lørdag den 20. marts. Vi er igennem halvdelen af mørketiden. Hvilket giver anledning til en belærende bemærkning om betydningen af korrekt og komplet lygteføring. På landevejen ser man modkørende med kun en enkelt forlygte eller baglygte, og det er ubetænksomt. Til teoriprøven lærte vi, hvordan man hver dag skal gå en tur rundt om automobilet og se, om lygter og blink fungerer. For år tilbage gennemførte politiet lygtekampagner, nu gælder det hobbyknive.
En anden diskret hentydning: Nu, hvor vejene er sorte og ligetil, er det som nogle enkelte chauffører synes at føle trang til at indhente de forsinkelser og den nedsættelse af marchhastigheden, som var påkrævet i den hvide tid. Rask må det gå, og der er god plads. Ja, lige indtil der opstår en forhindring i form af en lastvogn, der bakker ud af en indkørsel, et lidt usikkert cyklende barn eller en holdende karrybus. Alt kan ske, afstanden mellem fornøjelse og forfærdelse bag rattet er tre sekunder.
Vore firehjulede venner skal også være opmærksomme på, at kondiløberne tager revanche for de uger, hvor de ikke kunne spurte. Korrekt spæner de af sted i højre side af vejkanten, imidlertid er der ophobet isbaseret gråt grums, der gør banen smallere og bringer de energiske idrætsudøvere tæt på den rullende trafik. Tilsvarende skal hunde og deres luftere spottes i god tid, så hastigheden kan nedsættes og der, om muligt, kan slås et lille sving mod venstre for at øge afstanden mellem de svage og de stærke.
Landskaberne er stadig anderledes og røber detaljer, man ellers ikke ser. I skovene er sneen stadig hvid med sorte, nøgne træer, og man aner konturerne af de mange små bjerge og bakker, hvor skovbund og stammer ellers gør det svært at skelne mellem skovbund og løv. Det kan heller ikke vare længe, før der kommer drøn på Døndalen. Og Lærkerne og vintergækkerne.Bifald fra badedyret

Tag til Rønne og nyd to timers badeferie

Af Jacob Ludvigsen
jal@lokalavisenbornholm.com

Det er svært at spa om fremtiden… ha, ha. Men man tør godt spå, at den nye spa på Hotel Griffen har en stor fremtid for sig. Den Bornholmske Diamant Spa, som nu er åben for badegæster, er en overvældende attraktion, som får vandkultur og klippenatur til at gå op i en højere enhed. Hver eneste detalje er original og udført med kunstnerisk og håndværksmæssig finesse.
Vand, damp, is, lys, lyd, granit og diamanter danner en vidunderlig verden af velvære, der gør huden blød og hovedet glad, blodet ruller raskere, man føler sig forynget og fornyet. Den følelse kendes fra andre badeanstalter, men det her er meget mere end et boblebad med bruser og sauna. Diamantspaen bygger på en gennemgående idé, som forbinder geologi, geografi og mytologi med komfort og forkælelse.
En ægte bornholmsk diamant indfattet i en kalkbolle byder velkommen, og straks føres man 425 millioner år tilbage i tiden, da Bornholm lå på bunden af havet. Diamanten er udlånt af Natur Bornholm, og dette oplevelsescenters fortælling om klippeøens tilblivelse er på en næsten humoristisk måde overført til de forskellige områder i det herlige badeland, hvor Rønne-granit og Moseløkke-granit dækker gulve og vægge. Intet andet sted på Bornholm er øens grundfjeld udnyttet med så stor generøsitet og opfindsomhed, og derved adskiller diamantspaen sig.
Alle gæster får udleveret en rummelig hvid kåbe, et håndklæde og et par badetøfler, og når man har iført sig sit badekostume, mødes man af det store bassin med 34 grader varmt vand, der bobler livligt i kraft af talrige luftdyser. For enden af bassinet kan man ved hjælp af et reb aktivere et helt vandfald, der plasker ned over skuldre og ryg. Når man har glædet de trætte muskler, kan man anbringe sig i en af de undervands-liggestole og føle sig næsten vægtløs. Der er også plads nok til en svømmetur.
Op af vandet, ind i dampen. Nej, først skal man prøve knejp, to fodbassiner med forskellige temperaturer. ”Gå roligt, løft benene helt op af vandet for hvert skridt, træk vejret dybt og pust ud. Styrker boldcirkulationen og immunforsvaret, gentag gerne flere gange, i alt fem minutter”.
Herefter anbefales et kort hvil på en stenbænk, her kan man overveje sit valg af sauna. ”Randszonen” er kombination af dampbad og finsk sauna, men ved en lavere og mere afdæmpet temperatur. Vægge, bænke og gulv illustrerer det fantastiske fænomen, der kan ses på det fritlagte Klintebakken ved NaturBornholm, hvor ispoleret granit og Nexøsandsten engang tørnede sammen. Tidsforskellen på de to stenarter er 1,2 millioner år, og en streg af fine små fliser gør det muligt at stå med en fod i hver tidsalder. En tankevækkende illustration af det geologiske drama, der fører frem til nutidens grønne ø. I dampbadet ”Den våde ovn” er endevæggen en fotostat af denne seværdighed, og skiftende lys giver fornemmelsen af nat og dag. Dampen hvisler op fra miniklipper i rummets midte. ”Den tørre ovn” er en finsk sauna, udført i træ.
Den tyrkiske hamam domineres af en svær massagebriks i sort granit, som kan rokke; så er ”Rokkestenen” også tilgodeset. En boks med infrarøde lamper, kaldet ”Kyllingehønen”, er en kur mod fedtposer. Man må højst opholde sig derinde i 15 minutter.
Gå direkte til ”Døndalen”, hvor der er frisk is til at massere rundt i ansigtet og på kroppen. Yderst stimulerende, smeltevandet løber direkte ned i den kolde brønd, som frister med et gys. Man kan også vælge en bruser eller at få væltet en spand koldt vand over sig.
Nu trænger man til væske, og der findes en selvbetjeningscafé med isvand, the, kaffe og saft plus frisk frugt, det er inkluderet i prisen. Man kan også købe sandwiches, eller hvad med et glas mousserende vin? Alle vand- og vinglas er fremstillet i klar plastic, ingen skår på de opvarmede gulve.
Når det bliver sommer, kan dørene trækkes til side, og så er der adgang til en 16 personers udendørs pool med uforfalsket udsigt over Østersøen og et stort terrasseområde.
Mange andre detaljer kunne nævnes som fx hvilesalonerne og behandlingsrummene og de forskellige slags massage og terapi. Eller den bagved liggende teknik, der med solfangere og genindvinding af varme er med til at begrænse energiforbruget. Eller Pete Hunners og Majbritt Jönssons ruder med glasgengivelse af planter fra Gråmyr.
Bag millionprojektet står direktør Birte Jensen, som i 2008 indså nødvendigheden af at gøre noget særligt for at tiltrække hotelgæster. Når de sidste detaljer er på plads og sporene efter byggeriet er væk, vil Diamanten blive officielt indviet.

© Copyright 2017 jacob-ludvigsen.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Margrethe III
- Nu er vi alle en slags milliardærer
- Bornholms Tidende: OPLAG SNART UNDER 10.000 OM DAGEN
- Langt lavere bjerge
- ON THE ROAD AGAIN

Overskrift:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets nummer og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .

Vil Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer kræve tilskud til svinene?
Ja, det bliver hun nødt til inden 1. 12.
Nej, hun vil prøve at presse EU
Hun vil prøve at undgå tiggergang


Se flere afstemninger!

Klik venligst
Norton 360